Voorbeeldbrief om overlast aan te kaarten

Voorbeeldbrief om overlast aan te kaarten

Overlast kun je het beste persoonlijk met de buren bespreken op een rustig moment, waarop je zelf ook rustig bent.

Is een gesprek niet mogelijk dan zou je een brief kunnen schrijven. Belangrijkste hiervan is dat je vriendelijk blijft, concreet benoemt waar je nu last van hebt en een voorstel doet om er samen uit te komen.

Onderstaand voorbeeld kun je hierbij gebruiken.

Wil je hulp bij de brief vraag dan Buurtbemiddeling met je mee te kijken.

 

Beste buurman/-vrouw/buren/ of de naam,

Graag wil ik jullie via deze brief op de hoogte brengen van iets waar ik mee zit.

 

Inleiding;

Bijvoorbeeld;

Ik ben vaker thuis.

Sinds kort ben ik begonnen aan een studie.

Wat hoor/zie je?

Bijvoorbeeld;

Mij valt nu op dat ik ’s-ochtends vroeg jullie kinderen heel duidelijk, en voor mij hard, hoor schreeuwen / ruzie hoor maken / hoor spelen. Die geluiden klinken helaas heel hard door in mijn woning.

Mij valt op dat ik ’s avonds laat, meerdere keren per week,  vaak harde muziek hoor.

De laatste tijd valt het mij op dat er op verschillende momenten  harde geluiden doordringen vanuit uw huis. Dit zijn klusgeluiden die vaak langer achter elkaar aanhouden.

Toon begrip.

Bijvoorbeeld;

Ik begrijp dat kinderen meer geluid maken en willen spelen.

Ik begrijp dat klussen gedaan moeten worden en ik kan me voorstellen dat u hier geen last voor de buren mee wilt veroorzaken. Natuurlijk is enige last niet te vermijden, dat heb je met klussen.

Wat doet dit met je?

Bijvoorbeeld:

Vooral de geluiden lange tijd achter elkaar/ heel vroeg in de ochtend/ laat in de avond, leveren mij stress op omdat dan mijn kinderen niet kunnen slapen / ik mijn werk niet af krijg / mijn dochter-zoon niet kan leren voor het examen.

Hierdoor kan ik mij slecht concentreren op mijn werk / kan ik mijn eigen muziek bijna niet horen / niet slapen.

Vraag vriendelijk wat je zou wensen?

Bijvoorbeeld;

Zou u willen kijken of u hier iets aan kunt doen? Dat zou ik heel erg prettig vinden. Want een goede buur is beter dan een verre vriend zegt het gezegde. Ik hoop dat wij goede buren zijn en rekening met elkaar houden. Mocht u hier op willen reageren dan hoor ik dat graag. En misschien heeft u ook wel eens last van mij, dan zou ik dat natuurlijk ook willen weten.

Hoe kun je dit afspreken?

Bijvoorbeeld;

Graag zou ik het hier een keer met u over willen hebben.  Kunnen we misschien een afspraak maken, zodat we even buiten en op veilige afstand hierover met elkaar kunnen praten?

Zou u mij een bericht terug willen sturen, dit mag in een briefje maar ook via de mail of telefonisch. Misschien kunnen we dan afspraken maken waar we onszelf allebei prettig bij voelen.